A Közel-Kelet kedvence, a Shakshuka

Miért imádják annyira a közel-keleti lecsót és mi a fogás története?

Egy kis shakshuka történelem következik! Nem véletlenül toplistás fogás a közel-keleti lecsó a világ minden táján. A komplex ízhatás, az egyedi tálalás mellet egészséges ételről van szó. A hagymás, fokhagymás, paradicsomos alapot paprikával, vagy akár padlizsánnal, korianderrel, sőt, néha fetával dobják fel, forrón tálalják tojással és pitával, jellegzetes fém serpenyőben. De mitől olyan különleges és mi a története ennek a közel-keleti fogásnak?

A shakshuka meséje egészen egy izraeli család történetéig vezethető vissza. Jaffában, Tel Aviv óvárosában a történelmi óratorony, a folyton nyüzsgő kikötő és a Földközi tenger friss levegője mellett van még egy igazán autentikus pont, a “saksukás”. Ha Tel Aviv-ban jársz, semmiképp ne hagyd ki a dr. Shakshuka névre hallgató kulturális központként is funkcionáló hangulatos kis éttermet, melynek a tulajdonosa Bino Gabso. Gabso családja tökélyre fejlesztette a közel-keleti lecsó receptjét, és innen ered az a szokás is, hogy a shakshukát egyszemélyes serpenyőkben tálalják – Gabso édesapja tálalta először így az ínycsiklandó fogást.

Persze nem kell egészen Izraelig zarándokolnod, ha tökéletes shakshukát akarsz, elég, ha beugrassz a legközelebbi Hummusbarba, ahol az eredeti recept alapján sok-sok szeretettel, friss fűszerekkel és pozitív rezgésekkel teli finomságot kaphatsz!

De mi a tökéletes shakshuka titka?

Az alap a finoman megpirított vöröshagyma, kis olajon megfuttatva az alap fűszerekkel. Só, bors, fokhagyma, kömény és chili – ezekkel egy pillanat alatt a Közel-Kelet jellegzetes ízvilágát varázsolhatjuk a serpenyőbe! Erre jöhetnek a zöldségek, amik aztán raguvá állnak össze. A forró, édes paradicsomszósz, a paprika és a padlizsán kombinációja tojással, chili-vel, korianderrel válik teljessé. Persze a fokhagyma sem maradhat ki. A vega változatba egy kis fetát is tehetünk. Az eredeti fogás nem tartalmaz húst, de a húsimádóknak ajánlott a merguez nevű, észak-afrikai Maghreb régióban elterjedt, fűszeres, marha vagy bárányhúsból készült pikáns kolbászkával megbolondítani a zöldségragut.

Az izraeli életszemlélet része az étel szeretete. Ezért hiszünk benne, hogy egy étel akkor teljes, ha szeretettel készül. Az igényesség, a gondoskodás a kedves kiszolgálás, egy őszinte mosoly – ezek azok a pozitív rezgések, amik a Hummusbarban biztosan bekerülnek minden tál ételbe.

Az ember és az étel kapcsolata során nagy szerepet kap az is, hogyan fogyasztunk el egy-egy fogást. Az izraeli étkezési kultúra igazán felszabadult, itt nem írja elő etikett, hogy milyen étkészlettel fogyasszuk a különböző fogásokat. A Közel-Keleten még a közös étkezések alkalmával is megengedett, hogy kézzel együnk. Így közelebb kerülünk az ételhez, jobban élvezhetjük a textúráját, az egész gasztroélményt. A shakshukát is pitával tálalják, amivel bátran lehet mártogatni a sűrű paradicsomos szószt.

Reméljük, kedvet kaptál hozzá, hogy belekóstolj Izrael ízeibe!